Ponnytrav

Inom Shetland Mitts geografiska område ligger Axevalla Ponnytravklubb.

Se deras hemsida www.axponny.se

Mer om ponnytrav finner ni på SPTF, Svenskt ponnytravförbunds hemsida. https://sptf.nu/

En lista på shetlandsponnyhingstar i avel med travmeriter, https://www.pthlistan.se/

LITE KORT OM PONNYTRAV
Du kan börja tävla i ponnytrav från och med det året du fyller 8 år. Fram till och med det året du fyller 15 år kör du i kategori A där shetlandsponnyn är vanligast som tävlingsponny.

Din ponny får vara mellan 3 – 18 år gammal, renrasig shetland registrerad i SSS med hästpass. Dessutom måste du tävlingsregistrera din ponny hos Svensk Travsport, ST.

Inom ponnytravet finns det en tävlingsform som heter monté. Här rider du snabbt i trav istället för att köra. Åldersgränserna för ryttaren är mellan 8 och 15 år (max 45 kg) för att rida A-ponny. För att tävla din ponny i monté måste den vara 4 år.

Körlicens
För att få börja tävla krävs det en körlicens. Den får man genom att gå en licenskurs hos någon av alla travskolor som finns i Sverige. Där lär du dig att sela, köra på bana, hur ett lopp går till och mycket mera. Du får plugga paragrafer och regler som finns i tävlingsreglementet. Det är mycket att hålla reda på men du får mycket hjälp av erfarna instruktörer på travskolan. Under utbildningen skall du också köra ett antal utbildningslopp.

När du skrivit ett godkänt teoriprov samt fått godkänt på dina utbildningslopp kan du söka licens hos Svensk Travsport. När du betalat och fått din licens registrerad i Svensk Travsports tävlingsregister kan du börja tävla. Ytterligare information om licensutbildningen hittar du på Svensk Travsports hemsida www.travsport.se.

Dags att tävla
Din ponny måste tävlingsregistreras genom att du skickar in en kopia på hästpasset till Svensk Travsport. Om du har andras hästar som du tränar måste du anmäla det också. Det är jätteviktigt att hästens alla papper är klara och att även hästens licens är betald.

När din ponny är 3, 4, 6 och 8 år måste du mäta den. Det gör två av SPTF eller SvRF godkända mätman tillsammans med en veterinär. Ponnytravklubbarna brukar ordna speciella mätdagar där alla kan träffas och mäta sina hästar samtidigt.

Nu kan du anmäla din ponny till något som kallas kvallopp. En ponny som aldrig har startat tidigare måste genomföra ett godkänt kvallopp. En A-ponny som är 3 år eller ostartad måste gå en kilometertid på minst 3.50,0 eller bättre. Är den 4 år måste den gå minst 3.40.0 eller bättre och om den är 5 år eller äldre måste den gå 3.30,0 eller bättre. I monté är kvaltiden kat A 3.50,0.

Tävla över hela Sverige
Det körs ponnytravtävlingar på de flesta större travbanorna i hela Sverige. Det finns två mindre banor som enbart är för ponnytrav. Det är Östanåkra och Tomelilla. Ponnytravsäsongen sträcker sig från 1 jan till 31 dec och du får tävla på vilken bana du vill bara du är medlem i en ponnytravklubb.